Blauw beton bestaat eigenlijk niet. Een groot bestanddeel van beton is cement. Er zijn 2 soorten cement, namelijk Portland en Hoogoven cement. De donkere blauwe kleur van binnen is in 80 procent van de gevallen van het Hoogoven cement. Dit is dus het toevoegings middel dat gebruikt is om beton te maken. Dit blauw beton is echter keihard en kost veel meer moeite en tijd om te breken.
Wikipedia zegt hierover:
Hoogovencement is een type cement met een andere samenstelling dan portlandcement; bij de klinker wordt hoogovenslak gemengd, een afvalproduct van de ijzerproductie in een hoogoven. Een dergelijk cement bevat uiteraard geen ijzerverbindingen meer. Zo’n 47% van de Belgische cementproductie is hoogovencement.
Hoogovencement reageert doorgaans trager dan portlandcement; bij heel hoge temperaturen juist sneller. Van deze eigenschap wordt onder andere bij tunnelbekisting gebruikgemaakt. Door de verse beton op een maximale temperatuur te brengen van 65° Celsius en de rijpheid te meten, kan het beton in bijvoorbeeld 1 nacht tijd voldoende sterk zijn om te ontkisten. Bij lage temperaturen (winter) heeft het sneller bindende portlandcement de voorkeur; bij hogere temperaturen (zomer) verkiest men vaak hoogovencement. Het toevoegen van extra portlandcement CEM I 52,5 R heeft het voordeel dat een snelle aanvangssterkte en daarmee hogere begin temperatuurontwikkeling in de verse beton plaatsvindt, waardoor verharding ook bij koudere omstandigheden kan ‘opstarten’.
Beton met hoogovencement heeft een felblauwe kleur direct na ontkisten. Portlandcement heeft een grijze kleur. De blauwe kleur verdwijnt naarmate het oppervlak langer aan de buitenlucht bloot staat. Tevens blijft de blauwe kleur bestaan als het betonoppervlak zich onder water bevindt.